Cumhurbaşkanı Gül’den Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta Onuruna Akşam Yemeği
Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği veren Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilk temasların 16. yüzyılda başladığını belirterek, “Kenya’nın kurucu Devlet Başkanı olan babanız Jomo Kenyatta’nın izinden giderek, ülkenizin refahı ve kalkınması için attığınız adımlara biz de elimizden geldiğince katkıda bulunacağız. İlişkilerimizdeki dinamizmi kalıcı kılacak temel unsur ise iş, ticaret ve karşılıklı yatırımlardır” dedi. |
Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Afrika’ya verdiği öneme işaret ederek, “Doğu Afrika’nın en önemli ülkelerinden birisi Kenya’dır. Hukukun geçerli olduğu dünya ile barışık bir ülkedir. Dolayısıyla böyle bir ülkeyle hem siyasi hem de ekonomik ilişkilerimizin gelişmesine çok önem veriyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkemize bir devlet ziyareti gerçekleştiren Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.
|
'Bu palayla 30 Müslüman öldürdüm!' Pala Afrika toplumlarında günlük hayattaki işlerde bağda bahçede kullanılan bir alettir. Afrikalılar birçok işlerini, yollarına çıkan çalı çırpıyı, ağaç budamalarını, hatta hayvan kesimlerini palalarla yapmaktadırlar. Fakat Palalar ülkelerde iç karışıklıklar ve çatışmalar başladığı zaman “en ucuz ve kolay bulunabilen katliam silahı” olarak karşımıza çıkıyor. Ruanda Soykırımı’nda 1 milyon civarında kişi katledilirken en yaygın kullanılan silah palalardı. Bu soykırım sırasında Çin’den getirilen palalar Fransızlar tarafından dağıtılmıştır. Soykırım sırasında öldürmek için ateşli silahların kullanılması maliyetli olduğu için palalar daha fazla kullanılmıştır. |
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanları hedef alan saldırılar sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalanlar, başkent Bangui'deki bir askeri havaalanında hayata tutunmaya çalışıyor.
Kavurucu sıcaktan korunmak amacıyla uçağın gölgesine sığınan insanlar, kendilerine yapılan gıda ve su dağıtımı sırasında uzun kuyruklar oluşturuyor.
|
1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 49 |
“AFRİKA DERNEĞİ” ve “AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ” (AFSAM) İSTANBUL’DA KURULDU
AFRİKA DERNEĞİ ve AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (AFSAM) 25 Mayıs “Afrika Günü”nde İstanbul’da kuruldu.
Afrika neresidir? sorusuyla başlamak daha iyi olur zannedersek. Afrika bizim açımızdan neyi ifade etmektedir. Afrika deyince ne anlıyoruz, aklımıza ne geliyor.
30,244,050 km² lik bu büyük kıta hakkında ne kadar ne biliyoruz. Kuzey Afrika’yı istisna edersek Afrika hakkında Türkiye’de maalesef akademik çevreler de dâhil olmak üzere herkes çok az bilgiye sahip bulunmaktadır. Hakikaten nasıl bir tarih okuduk okuyoruz okutuyoruz okutuluyoruz da böyle oldu. Avrupa’yı, Kuzey Amerika’yı, Hindistan’ı, Çini bile içine alabilecek bu kıta hakkında hiç düşündük mü? Hakikaten niçin haritalarda hala Kuzey Amerika Afrika kıtasından büyüktür. Halbuki Harita üzerinde bile psikolojik bir savaşın verildiği ve insanların aldatıldığı ve yanlış yönlendirildiği bir dünyada yaşıyoruz. Kibirli Avrupa Merkezli Afrika bakış açısı yerine işbirliği, dayanışma, tarihi bilgi, birikim ve tecrübesini paylaşma üzerine inşa edilmiş bir Afrika yaklaşımı benimsiyoruz. Yeni Sömürgeciliğin Afrika kıtasına yeniden döndüğü adım adım yeni işgallerin başladığı bir zamanda Türkiye’nin sadece kendisi olarak Afrika ile işbirliği ve dayanışma merkezli bir Afrika Açılımı çalışması yapması gerekmektedir. Batı merkezli ilerlemeci evrimci tarih bakış açısıyla Afrika’ya bakmamalıyız. Afrika’nın bize ne kadar yakın olduğunun bağlarımızın ne kadar tarihi olduğunun farkına varmak zorundayız. Bu zorunluluk bizim için sadece tarihi bağlardan dolayı değil aynı zamanda da insani bir vazifedir. İste bu sorumlulukların bir neticesi olarak yıllarını Afrika’ya vermiş kişiler olarak yerleşik anlayışı kırmak, Türkiye’nin tarihi misyonuna yakışır perspektifler geliştirmek, Afrika ile ilgili inşa edilmiş batılı imajları düzeltmek, Siyah Kıta’da yapılan çalışmalara bilinç kazandırmak ve Afrika insanının yüreğinin sıcaklığını Türkiye’ye duyurmak için yola düştük. Böyle bir çalışmanın Türkiye’de başlamasının da Afrika ile ilgili tarihi bir güne gelmesi için gayret ederek “25 Mayıs Afrika Günü”nde kuruluşunu tamamlayan AFRİKA DERNEĞİ’nin ve Türkiye’nin ilk “Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi” (AFSAM)’nin kuruluşunu ilan ediyoruz.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika hakkındaki yerleşik düşüncelere karşı bir başkaldırıdır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, bir hafıza ve konfor bozucudur ki ilk işi de budur.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika üzerine yeniden düşünmeye bir çağrıdır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika için Türkiye’den yeşerebileceği umulan bir umuttur.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, derilerinin renginden dolayı hor görülen, Apartheid
(renkçi-ırkçı) rejimler altında yaşamaya zorlanan kalp sahibi insanların saygınlığını, onur ve hassasiyetini temel almaktadır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, 54 ülke ve 15’e yakın otonom-yarı otonom veya hala Batılı güçlerin yönetimi altındaki bölgelerle ve lehçe farklılıklarıyla birlikte 2800`ün üzerinde dil ve o oranda da kültürün sesi soluğu olacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile unutulmuş, unutturulmuş bağlarımızın hatırlanması için çalışacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’nın kaybolan Müslüman kabilelerinin sesi olacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’yı sömüren sömürgecilerin ve onların taşeronlarının değil sömürülen mazlum halkların sesleri olacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, emperyalistlerin, onların öncüleri misyonerlerin, sosyologların, antropologların ve etnologların mahvettiği topraklardaki rüya görmeyi unutmuş insanların hikâyesini ortaya koyacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Türkiye'de Türkiye-Afrika Birlikteliğinin kurulması için gerekli her türlü çalışmayı destekleyecektir.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile ilişkilerimizin kalıcı çalışmalarla geliştirilmesini istemektedir ve bunun için de çalışacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile “sürdürülebilir kalkınma” temelli ilişkilerin en üst seviyede gerçekleşmesini istemektedir. Bu dayanışmamız da modern dünyanın vahşi kapitalizminin yıkıcılığına karşı durmanın ifadesi olacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, “sürdürülebilir fakirlik” ve “inşa edilmiş yoksulluk” çalışmalarına ve kavramlarına karşı “zenginliğe sahip çıkış” ve “sürdürülebilir kalkınma” temelli bir duruştur.
Yukarıdaki prensipler çerçevesinde Afrika kaygısı olan herkesi de çalışmalarımıza katkıda bulunmaya davet ediyoruz.
AFRİKA DERNEĞİ
AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.org
AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.com
AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.net
Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM)web sitesi: www.afsam.org
E-mail: afrikadernegi@gmail.com
Twitterdan takip edin : AfrikaDernegi