Site Haritası
TÜRKİYE-GANA TİCARET VE YATIRIM FORUMU

Gana Ticaret Bakanı Hannah Tetteh, "Elektrik üretim kapasitemizi 2 bin 200 megavattan 5 bin megavata çıkarmak istiyoruz" dedi. 

Tetteh, "Türkiye-Gana Ticaret ve Yatırım Forumu"nda yaptığı konuşmada, yatırım için tek düşünülmesi gereken yerin Gana olduğunu, iki ülkenin karşılıklı olarak birbirine sunacaklarından fayda sağlaması için çalıştıklarını belirterek, 2011 yılında Gana'nın, Afrika'da en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğunu söyledi. 

Gana Cumhurbaşkanı Jhon Dramani Mahama'nın, Gana'nın yıllık yüzde 8 büyüme istediğini açıkladığını ifade eden Tetteh, şunları kaydetti: 

"Son 10 yıl içerisinde Batı Afrika'nın en büyük ikinci ekonomisiyiz. Ülkemizde çok güzel bir yatırım ortamı oluşturduk. Demokrasinin olduğu bir ülkeyiz. Seçim sonuçlarındaki anlaşmazlıklarda sokaklara çıkmıyoruz. Şiddetle ilgili sorunlar olmuyor. Paranız her zaman Gana'da güven altında olacak. Bizeğitime yatırım yapmış bir ülkeyiz. 

Mahama'nın gerçekleştirdiği bu ziyaret, tekrar başkan seçildikten sonragerçekleştirdiği ilk yurt dışı ziyareti. Türkiye'nin Gana'nın ortaklık sağlayacağının en güzel göstergesidir. Lütfen gelip ülkemizi görün vefırsatları yakalayın. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 500 milyon dolarlara yükseldiğini görüyoruz. Daha fazla fırsat olduğunun farkındayız. Çifte vergilendirmenin önlenmesi, teşviklerin korunması, serbest ticaret anlaşması bütün bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu işte kazan-kazandurumudur. Bütün yatırımlar için iyi olacaktır." 



Tetteh, yıllık olarak ekonomilerini yüzde 8 büyütmek istediklerini belirterek, "Altyapı yatırımlarımızı artırmamız gerekiyor. Elektrik üretim kapasitemizi 2 bin 200 megavattan 5 bin megavata çıkarmak istiyoruz. Çünkü bağımsız enerji üreticisi olmak gibi bir vizyonumuz var. Biz ekonomimizi eğer havalimanlarına ve altyapı yatırımları yapmazsak yatırımları geliştiremeyiz. Havalimanımızınbakıma ve genişletmeye de ihtiyacı var. Başkent için yeni bir havalimanı inşa etmeyi amaçlıyoruz" şeklinde konuştu. 

Tetteh, sağlık sektörüne bakıldığında hükümetin, Ganalıların büyük bir çoğunluğuna sağlık hizmeti vermeye taahhütte bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Yalnızca hükümetin yatırımları ile bunu yapmak mümkün değil. O nedenlekamu-özel ortaklı istiyoruz. Sağlık sektöründe bu ortaklıkları görmek istiyoruz. Özellikle ekipmanların tedariki konusunda. Bu şekilde Ganalılara en iyi sağlık hizmetini verebileceğimizi düşünüyoruz. Tarım konusundaki yatırımlara bakacak olursak, uzun yıllardır ekonomimizin omurgası olmuştur. İki yıl kadar önce tarım sektörü, gayrisafi yurtiçi hasılanın çok büyük bölümünü oluşturuyordu. Önümüzdeki 4 yılda çok iddialı bir programımız var. Yol altyapımızı geliştirmek istiyoruz ve bu şekilde tarımı da daha etkin, verimlihale getirmek istiyoruz. Aynı zamanda büyük pazarlara da ihracat yapmak istiyoruz. Bütün bunlar hükümetin yatırımları ile yapabileceğimiz işler değil, burada uygulanması gereken model kamu-özel sektör ortaklığıdır. O yüzden,özel sektörü bu hizmetlerin verilmesi noktasında hükümetle çalışmaya davet ediyoruz. 



Siz de gelin ve Gana'daki fırsatları görün." 

-"Gana bir fırsatlar ülkesi"- 

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Gana'nın Batı Afrika'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu belirterek, yıllık yüzde 8 büyüme hedefi açıklayan Gana'nın Türk iş dünyası için fırsatlar ülkesi olduğunu kaydetti. 

Türk iş adamlarının telekomünikasyon, alt ve üst yapı çalışmaları, enerji ve tarım gibi alanlarda önemliyatırımlar yapabileceklerini ifade eden Meral, 

"Türkiye, coğrafi konumu nedeni ile Ganalı iş adamlarına önemli katkılar sağlayacaktır. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olmamız nedeniyle Ganalı iş adamları için önemli bir partner ülkeyiz. Bunu değerlendirmelerini istiyoruz" dedi. 


Konuşmaların ardından Türk ve Ganalı iş adamları ikili görüşme gerçekleştirdi. 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama'ya ülkeler arası Serbest Ticaret Anlaşması (STA), çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ile yatırım teşviki ve korunması anlaşmasının hemen bitirilmesini teklif etti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama'ya ülkeler arası Serbest Ticaret Anlaşması (STA), çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ile yatırım teşviki ve korunması anlaşmasının hemen bitirilmesini teklif etti. Çağlayan, "Bu anlaşmalar ne kadar erken yapılırsa ülkelerimiz için o kadar faydalıdır. O nedenle Türkiye olarak Gana ile anlaşmaları şu an, şu saniye yapmaya açığız." dedi. 

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye-Gana Ticaret ve Yatırım Forumu'nu tertip etti. Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama'nın da katıldığı forumda söz alan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Afrika'ya duyarlı olduğunu, ilgi duyduğunu dile getirdi. Türkiye'nin Afrika'ya Avrupa ülkeleri gibi bakmadığını vurgulayan Çağlayan, "Avrupalılar, Afrika'nın maden ve enerji kaynaklarını görüyor. Biz yaratılana yaratandan dolayı önem veriyor, kıtanın beşeri yanını görüyoruz." Diye konuştu. Türkiye-Gana ticaretinin 2010'da 290 milyon dolar olduğunu, 2012'de 550 milyon doları bulduğunu bildiren Çağlayan, ülkelerin bir birleri ile alışverişinin arttığına işaret etti. 

Çağlayan, Gana'nın Türkiye ile ticarette alacağı çok merhale olduğuna da değinirken, "Şu an 550 milyon dolar olan ticaret, 2 sene sonra 1 milyar dolara dayanacak. 2 sene sonra 1 milyar dolar kafi gelmeyecek 2 milyar dolar hedefi koyulacak." dedi. Ekonomi Bakanı, Gana'da konut ve müteahhitlik, tarım, gıda ve savunmada Türkiye için önemli yatırım alanları olduğunu aktardı. Zafer Çağlayan, ayrıca Eximbank'ın Gana'ya yatırımdagerek duyulan teşvik ve yardımları yapacağının müjdeledi. Türkiye'nin önde gelen şirketlerini ülkeye sanayi yatırımları yapmaya davet etti. Çağlayan, Gana Cumhurbaşkanı Mahama'ya da şöyle seslendi: 

"STA'nın bir an evvel bitirilmesi önemli. Şirketlerin ülkelerde güvenle yatırımyapması adına çifte vergilendirmeyi önleyen, yatırımları teşvik eden ve koruyan anlaşma hemen yapılmalıdır. Bu anlaşmalar ne kadar erken yapılırsa ülkelerimiz için o kadar faydalıdır. O nedenle STA'yı, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasını ve yatırımı teşvik edip koruyan anlaşmayı şu an şu saniye yapmaya açığız." 

Çağlayan, hedeflerinin Afrika'nın her bir yanına elçi ve ticaret müşaviri atamak olduğunu ekledi. 

HAVALİMANI YATIRIMI DAVETİ 

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama da Türkiye ile ortak yatırımlarıartırmaya önem verdiklerini belirtti. Gana'nın siyasi olarak iyi bir yerde olduğunu, ekonomide aşama aldığını anlatan John Dramani Mahama, ülkenin yatırım alanları ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

"Eğitimli ve kalifiye elemanlar Gana'da. Burada beşeri kaynağın yanındadoğalgaz ve petrol de var. Petrokimya alanına yatırım yapma eğilimimiz var.Türkiye'den 1-2 şirket de bu alana temayülünün olduğunu beyan etti. Gana'da arama ve tarama faaliyetleri yapacaklar. Biz de onların etkinliklerinikolay kılacağız. Altın madenciliğine önem veriyoruz. Enerji üretiminde iyi bir yerdeyiz, ihracat da yapıyoruz. En mühim yatırım alanlarımızdan biri altyapı. Burada şirketlerin ilgi ve duyarlılığına gerek duyuyoruz. Limanlarımızı ve havalimanlarımızın adedini artırmayı temenni ediyoruz. Şu an faal olanhavalimanı şehrin içinde. Yeni bir havalimanına gerek duyuyoruz. Onun için alan da bulduk. Bu havalimanının yapımı iyi bir yatırım olarak ele alınabilir. Münbit tarım alanlarımız var. söz konusu. Burada iyi fırsatlar var." 

Mahama, Türkiye'den şirketlerin Gana'da yatırımlara açık olduğunu, yol veokul yapımına sıcak baktığını kayderek, Türkiye'den müteahhitlerin yanında savunma şirketleri ile de diyaloglarının olduğunu, iletişim aygıtı, forma ve botalışverişi yapabileceklerini ifade etti. 

Gana Ticaret Bakanı Hannah Tetteh de Mahama gibi Türkiye'den pek çok şirketi ülkesine yatırım yapmaya çağırdı. Bu anlamda STA'nın, çifte vergilendirmeyi önleyen ve yatırımlara katkı sunan anlaşmaların önemli adımlar olacağından söz etti. 

TUSKON: GANA YATIRIMA UYGUN BİR ÜLKE 

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Gana'nın yatırıma uygun bir ülke olduğuna temas etti. Rızanur Meral, şöyle devam etti: 

"Türkiye'den firmalar Gana'ya yatırım yapmalı. Bu ülkede kendilerine uygun partner aramalı. Çünkü ülke, 300 milyon tüketicinin bulunduğu, 700 milyon doların döndüğü bir bölgeye hitap ediyor. Batı Afrika'ya giriş için ideal. Ülkenin doğalgaz, petrol, maden yatakları var. Tarımda büyük yatırım alanları vaat ediyor. Tarım ekipmanları, tarım teknikleri ve gıdaya yatırım yapılabilir. Telekom altyapı ve üstyapının yanında enerjide büyük fırsatlar var." 

Türkiye-Gana Ticaret ve Yatırım Forumu'nda daha sonra Ekonomi Bakanı Çağlayan tarafından Mahama ve Tetteh'e plaket takdim edildi. Ardından 2 ülkenin şirketlerinin idarecileri yatırım görüşmelerine geçti

 

  
3189 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam83
Toplam Ziyaret215393
AFRİKA DERGİSİ

Takvim
AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
AFRİKA-TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ
AFRİKA'DA TASAVVUFİ HAREKETLERİ İNCELEME ENSTİTÜSÜ
Saat