Site Haritası
EN BÜYÜK YALAN: FRANSA'NIN MALİ'DE ÇIKARI YOKMUŞ

Fransa’nın Mali'de isyancı güçlere karşı yaptığı saldırı devam ederken Cumhurbaşkanı François Hollande’ın "Fransa’nın Mali’de hiçbir ekonomik çıkarı yoktur" sözleri tartışılmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’e üye 192 ülke içerisinde kişi başına düşen GSMH’ya göre 170. sırada yer alan Mali, zengin altın madenleri bakımından ise Afrika’nın ilk üç ülkesi arasında. Birçok yeraltı kaynağı henüz keşfedilemeyen Mali’nin bazı kaynakları ise kullanıma açılmadı. Jeologların hemfikir olduğu diğer bir konu ise ülkede zengin uranyum kaynaklarının bulunduğu.

Kanadalı madencilik şirketi Rockgate daha önce ülkenin başkenti Bamako’ya 350 kilometre mesafedeki Falea’da maden arama ruhsatına elde etmişti. 15 Kasım'da da Kanadalı şirketin Güney Afrika’nın maden devi DRA Grup ile Falea’da ortak fizibilite çalışması yürüttüğü açıklandı. Uranyum, gümüş ve bakır madenlerinin zengin olduğu bölgede gizli yürütülen çalışmalarda yılda 12 bin ton civarında uranyum elde edilebileceği belirtiliyor. Bu miktar Fransız şirketi Areva’nın Nijer’de 2012 yılında elde ettiği uranyum oranının 4 kat daha fazlası. Areva’nın da ülkenin Senagal sınırındaki şehri Saraya’da maden aramak için nabız yoklamayı sürdürdüğü belirtiliyor. Bu arada 2011 yılında Fransız medyasına yansıyan haberlerde, Mali’de 40’ın üzerinde benzin istasyonu bulunan Fransız petrol şirketi Total’in de petrol arama çalışmaları için girişimde bulunduğu iddia edilmişti.

SALDIRI KARARI MECLİSTE GÖRÜŞÜLMEDEN ALINDI

Fransa’nın Mali'ye gerçekleştirdiği saldırının üzerinden geçen 1 haftalık sürenin ardından tepkiler de yükselmeye devam ediyor.

Eski başbakanlardan Alain Juppe operasyonun amacının ne olduğunun iyi anlatılması gerektiğini söyledi. Juppe, saldırıda kara kuvvetlerinin kullanılmasının da çok riskli bir durum oluşturduğunu hatırlatarak, "Durumu kontrol etmenin zor olmasından korkuyorum." vurgusunda bulundu.

Sol Parti milletvekili Andre Chassaigne de saldırıya mecliste görüşülmeden karar verilmesini eleştirdi. Milletvekili, Fransa’nın BM ve Afrika Birliği tarafından açıkca belirlenen yetki çerçevesinde operasyona dahil olması gerektiğini savundu.

SALDIRININ GÜNLÜK MALİYET 400 BİN EURO

Fransa'nın Mali'ye yaptığı saldırının maliyeti de tartışılan konuların başında geliyor. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, şu an itibariyle bununla alakalı bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtirken, maliyetin kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı. BFM Business'in haberine göre ise Mali'ye yapılan operasyonun günlük maliyetinin 400 bin Euro. Fransa’nın 2013 yılında yurtdışındaki askeri operasyonlara ayırdığı fonun ise 630 milyon Euro’yu bulabileceği belirtiliyor.

2002-20012 yılları arasında Meclis Savunma Komisyonu Başkanlığını da yürüten UMP Milletvekili Guy Teissier de Mali’de gerçekleştirilen saldırının uzun ve pahalı olacağını vurgulayarak, "Hükümet bu ekstra maliyeti karşılamak için gerekli kaynağı nasıl bulacak?" sorusunu yöneltti.

Fransa, Mali’nin kuzeyini işgal edip başkent Bamako’ya doğru ilerleyen ayrılıkçı güçleri durdurmak için 11 Ocak’ta askeri saldırın başlatmıştı.

 

  
1684 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam4
Toplam Ziyaret215528
AFRİKA DERGİSİ

Takvim
AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
AFRİKA-TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ
AFRİKA'DA TASAVVUFİ HAREKETLERİ İNCELEME ENSTİTÜSÜ
Saat