Site Haritası
KÜRESEL EMPERYALİZMİN KANLI ELLERİ ŞİMDİ DE MALİ’DE

ABD: Fransız savaşı falan yok

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Mali'deki işgalin Fransa'ya ait bir savaş olmadığını iddia etti. Roma'da bulunan Panetta, ABD Büyükelçiliği'nde yaptığı açıklamada, komik bir şekilde ''Mali'de Fransız savaşının söz konusu olduğunu düşünmüyorum, burada uluslararası çaba gerekli'' dedi. Panetta, amacın Afrika güçlerine bölgede kontrolü sağlama imkânı vermek olduğunu da iddia etti.

 

Fransa gerilla savaşını kaybeder

Fransa'nın, Mali'ye düzenlediği işgal ve katliam operasyonunda, Moritanya sınırındaki Diabaly'e doğru ilerleyen direnişçilerin buradan çıkıp ülkenin diğer bölgelerine yayılması durumunda, ''gerilla savaşı'' tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı iddia ediliyor. Askeri uzmanlar, Fransız savaş uçaklarının havadan yaptığı bombardımanla savaşı sonlandıramayacağını, ilerleyen günlerde askeri operasyonların yönünü silahlı gruplarla Fransız güçleri arasındaki ''vurkaç operasyonları''nın belirleyeceğini vurguluyor.

 

Kahire'deki Nasır Askeri Akademisi Stratejik Araştırmalar Merkezi eski Başkanı emekli Tuğgeneral Ala İzzeddin, ''Silahlı grupların Moritanya sınırındaki Diabaly'den ayrılıp Mali'nin pek çok yerine dağılması, Fransız ordusunu gerilla savaşına sürüklemeye çalıştığını gösteriyor'' dedi.

Fransız işgal güçlerine karşı verilebilecek en iyi mücadelenin ''gerilla savaşı'' olduğunu ifade eden İzzeddin ''Söz konusu direnişçiler bu sayede Vietnamlıların Amerika'nın düzenli ordusuna karşı verdikleri mücadeleyi verebilir ve Fransa'yı geri püskürtebilir'' diye konuştu. İzzeddin, söz konusu senaryo gerçekleşirse Mali'nin kuzeyindeki direnişçiler başarılı olacağını, bu durumda da Fransa'nın savaşı sonlandırmak zorunda kalacağını belirtti.

Gönüllü sömürgeler birliği!

Fransa'nın önderliğindeki işgal gücüne çoğu eski Fransız sömürgesi olan ve geçmişte Fransa'nın katliam ve soykırımına maruz kalarak milyonlarca vatandaşını kaybeden ülkeler destek veriyor. Petrol ve madene karşı Müslüman kanını gözden çıkaran sömürü hükümetleri bunun hesabını nasıl verecek?

Güya Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan Ensaruddin, AQMI ve MUJAO gruplarına karşı başlatıldığı iddia edilen işgal operasyonunda Fransa'ya askeri destek daha çok bölgedeki eski sömürgelerinden geldi. Batı Afrika ülkeleri genelkurmay başkanları, Mali'nin başkenti Bamako'da bir araya gelerek beklenen işgal gücü ile ilgili görüşmelerde bulundu. Bölgesel güce liderlik etmesi beklenen Nijerya'nın işgal için 900 asker göndermesi planlanıyor. Nijerya'nın 190 askeri Mali'ye gönderdiği ifade ediliyor.

 

Ecowas işgalin en büyük destekçisi

Nijerya'nın yanı sıra güce Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi Gana, Nijer, Senegal, Burkina Faso ve Togo'nun 500'er, Benin'in ise 300 askerle katılması bekleniyor. ECOWAS üyesi olmayan Çad'ın ise müdahaleye 2000 askerle destek vereceği belirtiliyor. Fransızların Batı Afrika kolonisini kurduğu bölgede yer alan Benin, Nijer, Senegal, Burkina Faso ve Togo müdahale gücüne destek veriyor. Bu ülkeler Fransa'dan 1960 yılında bağımsızlıklarını elde etti. İngilizlerin 1874'te sömürgeleştirdiği Gana 1957'de bağımsızlığını kazanırken, yaklaşık 100 yıl İngiliz sömürgesi olarak kalan Nijerya ise bağımsızlığını 1960 yılında ilan etti.

 

İşgalci asker sayısı 6 bini aşacak

Fransa'nın Mali'de 800'e yakın askeri bulunuyor. Fransa, önümüzdeki günlerde bu sayıyı kademeli olarak 2 bin 500'e çıkartmayı planlıyor. Bölgedeki ülkelerin vereceği 3 bin 700 askerlik kuvvetle dışarıdan gelerek işgale katılan asker sayısı 6 bini aşacak. Avrupalıların başlıca köle ticaret merkezi olarak kullandıkları bölgedeki müdahaleye daha çok eski Fransız sömürgesi olan ülkeler destek veriyor. Nijerya ve Gana dışındaki ülkeler yaklaşık 100 yıl boyunca Fransızlar tarafından yönetildi.

 

  
1932 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam147
Toplam Ziyaret215671
AFRİKA DERGİSİ

Takvim
AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
AFRİKA-TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ
AFRİKA'DA TASAVVUFİ HAREKETLERİ İNCELEME ENSTİTÜSÜ
Saat