Site Haritası

Anasayfa

Fransa, yıllarca Afrika’yı sömürdü. Onların dillerini, kültürlerini, siyasal sitemlerini yıktı, altüst etti. Fransızcayı zorunlu tutarak sömürgeciliğin en vahşi ve yıkıcı taraflarını uyguladı. Dil üzerinden kendine bağlayarak eğitim ve kültür alanında Fransa’ya mahkum bir hale getirdi. Şimdi de diyor ki “eğitim için Fransa’ya gelmeyin”. Nijer, Mali ve Burkina Faso’dan gelecek öğrencileri Fransa kabul etmiyor.
AFSAM Başkanı Mustafa EFE Kon TV'de Musab Aşiran'ın sunduğu "Düzlem" programına konuk olarak Afrika'daki Gelişmeler, Enerji Savaşları, Nijer'de Darbe, Fransa, ABD ve Rusya'nın bölgedeki durumu, Nijerlilerin Türkiye Sevgisi, Afrikalıların Türkiye'den beklentileri konuşulmuştur. Katkı vermesi ümidiyle...
Son günlerde Etiyopya’daki Müslümanların durumları ile ilgili medyada çıkan haberler ve değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu süreçle ilgili doğru kamuoyu bilgilendirmesi yapılmadığı takdirde Etiyopya Müslümanlarının son beş yıldaki kazanımları tehlikeye atılacaktır. Bundan sonra da Müslümanların ülke içindeki ellerini zayıflatacaktır.
Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanı Mustafa EFE Birleşmiş Milletlerin Kuruluşunun üzerinden 75 Yıl geçmiş olmasına rağmen yeterli şekilde Afrika'ya katkısı olmayan, bilakis başarısızlıkları, soykırımlardaki rolleri, küresel güçlerin elinde maşa olmasını, Afrika ülkelerinin Birleşmiş Milletler (BM) ile ilişkileri ve BM düzenine yönelik eleştirilerini AA Analiz Masasına değerlendirdi. Katkı vermesini diliyoruz.
Ovaherero Geleneksel Otoritesi (OTA) ve Nama Geleneksel Liderler Derneği (NTLA), Namibya ile Almanya arasında yakın zamanda imzalanan 1904-1908 soykırım bildirgesinin, Almanya’nın soykırımın bir suç olduğunu inkâr etmesini yansıttığını söylüyor.
AFSAM Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Mustafa EFE Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri ve Fransa'nın saldırgan müdahilliğini küresel sistem, Macron'un arkasındaki derin küresel güçler, Türkiye'nin Afrika Politikasından Fransa'nın rahatsızlığı çerçevesinde Küresel sömürü sisteminin memuru: Macron başlığı altında Anadolu Ajansı için analiz etti. Katkı sunmasını ümit ediyoruz.
Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanımız Mustafa EFE Birleşmiş Milletlerin 75. Kuruluş Yıldönümünde BM'nin oynadığı rolü, başarı ve başarısızlıkları, soykırımlardaki rolleri, küresel güçlerin elinde maşa olmasını Anadolu Ajansı için kaleme aldı. Kuruluşunun üzerinden 75 yıl geçmiş, dünyadaki ülke sayısı dört katına çıkmış ve dünya post-dijital döneme geçmiş olsa da BM hâlâ statükoyu korumak ve aynı yapıda kalmak için direniyor.
Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanımız Mustafa EFE Fransa'nın Afrika'daki siyasi ve askeri operasyonlarını Anadolu Ajansı için kaleme aldı. Son 50 yılda Afrika’da 26 ülkede toplam 67 darbe gerçekleşti. Bu ülkelerin 16’sı Fransa’nın eski sömürgeleridir. Darbelerin yüzde 61’inin “Frankofon” [Fransızca konuşan] Afrika’da gerçekleştiğini hesaba katarsak, 67 darbenin 45’inin eski Fransa sömürgelerinde gerçekleştiğini görürüz. Bu darbeler sırasında Fransız Mason locaları da çok aktif bir şekilde rol oynamışlardır.
 1  ...

“AFRİKA DERNEĞİ” ve “AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ” (AFSAM) İSTANBUL’DA KURULDU

AFRİKA DERNEĞİ ve AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (AFSAM) 25 Mayıs “Afrika Günü”nde İstanbul’da kuruldu.


Afrika neresidir? sorusuyla başlamak daha iyi olur zannedersek. Afrika bizim açımızdan neyi ifade etmektedir. Afrika deyince ne anlıyoruz, aklımıza ne geliyor.
30,244,050 km² lik bu büyük kıta hakkında ne kadar ne biliyoruz.  Kuzey Afrika’yı istisna edersek Afrika hakkında Türkiye’de maalesef akademik çevreler de dâhil olmak üzere herkes çok az bilgiye sahip bulunmaktadır. Hakikaten nasıl bir tarih okuduk okuyoruz okutuyoruz okutuluyoruz da böyle oldu.  Avrupa’yı, Kuzey Amerika’yı, Hindistan’ı, Çini bile içine alabilecek bu kıta hakkında hiç düşündük mü? Hakikaten niçin haritalarda hala Kuzey Amerika Afrika kıtasından büyüktür. Halbuki  Harita üzerinde bile psikolojik bir savaşın verildiği ve insanların aldatıldığı ve yanlış yönlendirildiği bir dünyada yaşıyoruz. Kibirli Avrupa Merkezli Afrika bakış açısı yerine işbirliği, dayanışma, tarihi bilgi, birikim ve tecrübesini paylaşma üzerine inşa edilmiş bir Afrika yaklaşımı benimsiyoruz. Yeni Sömürgeciliğin Afrika kıtasına yeniden döndüğü adım adım yeni işgallerin başladığı bir zamanda Türkiye’nin sadece kendisi olarak Afrika ile işbirliği ve dayanışma merkezli bir Afrika Açılımı çalışması yapması gerekmektedir. Batı merkezli ilerlemeci evrimci tarih bakış açısıyla Afrika’ya bakmamalıyız. Afrika’nın bize ne kadar yakın olduğunun bağlarımızın ne kadar tarihi olduğunun farkına varmak zorundayız. Bu zorunluluk bizim için sadece tarihi bağlardan dolayı değil aynı zamanda da insani bir vazifedir. İste bu sorumlulukların bir neticesi olarak yıllarını Afrika’ya vermiş kişiler olarak yerleşik anlayışı kırmak, Türkiye’nin tarihi misyonuna yakışır perspektifler geliştirmek, Afrika ile ilgili inşa edilmiş batılı imajları düzeltmek, Siyah Kıta’da yapılan çalışmalara bilinç kazandırmak ve Afrika insanının yüreğinin sıcaklığını Türkiye’ye duyurmak için yola düştük. Böyle bir çalışmanın Türkiye’de başlamasının da Afrika ile ilgili tarihi bir güne gelmesi için gayret ederek “25 Mayıs Afrika Günü”nde kuruluşunu tamamlayan AFRİKA DERNEĞİ’nin ve Türkiye’nin ilk “Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi” (AFSAM)’nin kuruluşunu ilan ediyoruz.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika hakkındaki yerleşik düşüncelere karşı bir başkaldırıdır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, bir hafıza ve konfor bozucudur ki ilk işi de budur.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika üzerine yeniden düşünmeye bir çağrıdır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika için Türkiye’den yeşerebileceği umulan bir umuttur.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, derilerinin renginden dolayı hor görülen, Apartheid
(renkçi-ırkçı) rejimler altında yaşamaya zorlanan kalp sahibi insanların saygınlığını, onur ve hassasiyetini temel almaktadır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, 54 ülke ve 15’e yakın otonom-yarı otonom veya hala Batılı güçlerin yönetimi altındaki bölgelerle ve lehçe farklılıklarıyla birlikte 2800`ün üzerinde dil ve o oranda da kültürün sesi soluğu olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile unutulmuş, unutturulmuş bağlarımızın hatırlanması için çalışacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’nın kaybolan Müslüman kabilelerinin sesi olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’yı sömüren sömürgecilerin ve onların taşeronlarının değil sömürülen mazlum halkların sesleri olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, emperyalistlerin, onların öncüleri misyonerlerin, sosyologların, antropologların ve etnologların mahvettiği topraklardaki rüya görmeyi unutmuş insanların hikâyesini ortaya koyacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM,  Türkiye'de Türkiye-Afrika Birlikteliğinin kurulması için gerekli her türlü çalışmayı destekleyecektir.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile ilişkilerimizin kalıcı çalışmalarla geliştirilmesini istemektedir ve bunun için de çalışacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile “sürdürülebilir kalkınma” temelli ilişkilerin en üst seviyede gerçekleşmesini istemektedir. Bu dayanışmamız da modern dünyanın vahşi kapitalizminin yıkıcılığına karşı durmanın ifadesi olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, “sürdürülebilir fakirlik” ve “inşa edilmiş yoksulluk” çalışmalarına ve kavramlarına karşı “zenginliğe sahip çıkış” ve “sürdürülebilir kalkınma” temelli bir duruştur.

Yukarıdaki prensipler çerçevesinde Afrika kaygısı olan herkesi de çalışmalarımıza katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

AFRİKA DERNEĞİ

 

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.org

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.com

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.net

Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM)web sitesi: www.afsam.org

E-mail: afrikadernegi@gmail.com

Twitterdan takip edin : AfrikaDernegi

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam63
Toplam Ziyaret213082
AFRİKA DERGİSİ

Takvim
AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
AFRİKA-TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ
AFRİKA'DA TASAVVUFİ HAREKETLERİ İNCELEME ENSTİTÜSÜ
Saat