Site Haritası

Anasayfa

Etiyopya'da yaşayan Müslümanlar, bu hafta tutuklu bulunan 29 Müslüman'ın serbest bırakılması için bir araya geldi. Etiyopya'da (Habeşistan) yaşayan Müslümanlar, 29 kişinin İslam Devleti kurma çabaları sebebiyle tutuklanması sonrası bu Cuma ikinci büyük eylemini gerçekleştirdi.
Fransa parlamentosunda kabul edilen yasayla, 19 Mart, 1954-1962 yılları arasındaki Cezayir Savaşı'nın kurbanlarını "anma günü" ilan edildi. Fransa parlamentosunda kabul edilen yasayla, 19 Mart, 1954-1962 yılları arasındaki Cezayir Savaşı'nın kurbanlarını "anma günü" ilan edildi.
Uluslararası Barış (!) Güçleri gözetiminde Somali'de yağma devam ediyor. Kenya Haziran ayında Somali petrol bölgelerini Fransız Total ve İtalyan Eni şirketlerine satmıştı. Ağustos ayında Kenya kendi sınırına yakın bölgelerde petrol çıkarmaya başlamıştı. Türkiye, Mogadişu’da kemik yakmaya, sokakları temizlemeye, balıkçılık öğretmeye, okul yapmaya, hastane yapmaya ve sıcak yemek dağıtmaya devam ediyor.
Polis, Çarşamba günü Forbes Kömür maden işletmesi dışında güvenlik görevlilerinin protestocu kalabalığı dağıtmasından sonra iki maden işçisinin ölümlerini araştırıyor.Güney Afrika Kwa-Zulu Natal eyaletindeki Forbes Kömür & Manhattan'ın Kömür A.Ş. 'nin Magdalena ve Aviemore maden işçileri daha yüksek ücret talebiyle bu ayın başlarında greve gitmişti. Polis Çarşamba günü maden önünde toplanan 100 kişilik bir işçi bir grubunun toplandığını ve bu işçilerin güvenlik görevlileri tarafından dağıtıldığını söyledi.
Altın ve elmas zengini Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yapılan son nüfus sayımı, Apartheid’in yıkılmasının üzerinden 20 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen ülkede siyahlar ve beyazlar arasındaki gelir dağılımı eşitsizliğinin sürdüğünü ve beyazların siyahlardan 6 kat daha fazla kazandığını gözler önüne serdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Mali'yi ülkenin kuzey bölgesinde hâkim olan direnişçi gruptan 'kurtarma' bahanesiyle işgal etme planları üzerinde çalıştığı tasarı karara bağlandı. Özellikle Fransa'nın iştahını kabartan Mali'ye ilk etapta askeri müdahale kararı çıkmazken, konu ile ilgili Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) yetkilendirildi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Botsvana Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 1. dönem toplantısı münasebetiyle Türkiye’de bulunan Botsvana Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Phandu Skelemani ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Botsvana Cumhurbaşkanı Khama’ya en iyi dileklerinin iletilmesini isteyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerine verdiği önem çerçevesinde kıtanın başarı hikayesi Botsvana ile işbirliğini de geliştirmek istediğini ve Botsvana’nın Afrika’da demokrasi, hukukun üstünlüğü ve kalkınma gibi konularda model teşkil ettiğini belirtti.
Tarihi ve jeopolitik açıdan bir Afro-Avrasya ülkesi konumundaki Türkiye son yıllarda çok boyutlu bir dış politika izlemeye çalışmaktadır. Bu çok boyutlu dış politikanın bir gereğinin göstergesi de Türkiye’nin Somali’de yaptığı çalışmalardır. Tarihi olarak çok güçlü bağlarımız olan Somali’de yapılan çalışmalar çok büyük önem taşımaktadır. Fakat Türkiye gerçekten Somali’de mi çalışma yapmaktadır. İşte burası problemlidir. Çünkü Türkiye hem devlet hem de sivil toplum kuruluşları – bir iki istisnası dışında tamamı- Somali’nin başkenti Mogadişu’da çalışma yapmaktadırlar. Yani “Somali’de çalışma yapıyoruz” ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Ülkenin yüzde 5’ine bile hâkim olmayan, 4 km’ye 6 km alanda devletçilik oynayan “warlords” diye tabir edilen laik-militan savaş baronlarının, savaş ağalarının oluşturduğu işbirlikçi bir geçici yönetimi desteklediklerini niçin söylemiyorlar. Maalesef Türkiye’nin bir Somali politikası yoktur. Türkiye’nin Mogadişu politikası vardır.
... 47 ...

“AFRİKA DERNEĞİ” ve “AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ” (AFSAM) İSTANBUL’DA KURULDU

AFRİKA DERNEĞİ ve AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (AFSAM) 25 Mayıs “Afrika Günü”nde İstanbul’da kuruldu.


Afrika neresidir? sorusuyla başlamak daha iyi olur zannedersek. Afrika bizim açımızdan neyi ifade etmektedir. Afrika deyince ne anlıyoruz, aklımıza ne geliyor.
30,244,050 km² lik bu büyük kıta hakkında ne kadar ne biliyoruz.  Kuzey Afrika’yı istisna edersek Afrika hakkında Türkiye’de maalesef akademik çevreler de dâhil olmak üzere herkes çok az bilgiye sahip bulunmaktadır. Hakikaten nasıl bir tarih okuduk okuyoruz okutuyoruz okutuluyoruz da böyle oldu.  Avrupa’yı, Kuzey Amerika’yı, Hindistan’ı, Çini bile içine alabilecek bu kıta hakkında hiç düşündük mü? Hakikaten niçin haritalarda hala Kuzey Amerika Afrika kıtasından büyüktür. Halbuki  Harita üzerinde bile psikolojik bir savaşın verildiği ve insanların aldatıldığı ve yanlış yönlendirildiği bir dünyada yaşıyoruz. Kibirli Avrupa Merkezli Afrika bakış açısı yerine işbirliği, dayanışma, tarihi bilgi, birikim ve tecrübesini paylaşma üzerine inşa edilmiş bir Afrika yaklaşımı benimsiyoruz. Yeni Sömürgeciliğin Afrika kıtasına yeniden döndüğü adım adım yeni işgallerin başladığı bir zamanda Türkiye’nin sadece kendisi olarak Afrika ile işbirliği ve dayanışma merkezli bir Afrika Açılımı çalışması yapması gerekmektedir. Batı merkezli ilerlemeci evrimci tarih bakış açısıyla Afrika’ya bakmamalıyız. Afrika’nın bize ne kadar yakın olduğunun bağlarımızın ne kadar tarihi olduğunun farkına varmak zorundayız. Bu zorunluluk bizim için sadece tarihi bağlardan dolayı değil aynı zamanda da insani bir vazifedir. İste bu sorumlulukların bir neticesi olarak yıllarını Afrika’ya vermiş kişiler olarak yerleşik anlayışı kırmak, Türkiye’nin tarihi misyonuna yakışır perspektifler geliştirmek, Afrika ile ilgili inşa edilmiş batılı imajları düzeltmek, Siyah Kıta’da yapılan çalışmalara bilinç kazandırmak ve Afrika insanının yüreğinin sıcaklığını Türkiye’ye duyurmak için yola düştük. Böyle bir çalışmanın Türkiye’de başlamasının da Afrika ile ilgili tarihi bir güne gelmesi için gayret ederek “25 Mayıs Afrika Günü”nde kuruluşunu tamamlayan AFRİKA DERNEĞİ’nin ve Türkiye’nin ilk “Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi” (AFSAM)’nin kuruluşunu ilan ediyoruz.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika hakkındaki yerleşik düşüncelere karşı bir başkaldırıdır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, bir hafıza ve konfor bozucudur ki ilk işi de budur.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika üzerine yeniden düşünmeye bir çağrıdır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika için Türkiye’den yeşerebileceği umulan bir umuttur.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, derilerinin renginden dolayı hor görülen, Apartheid
(renkçi-ırkçı) rejimler altında yaşamaya zorlanan kalp sahibi insanların saygınlığını, onur ve hassasiyetini temel almaktadır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, 54 ülke ve 15’e yakın otonom-yarı otonom veya hala Batılı güçlerin yönetimi altındaki bölgelerle ve lehçe farklılıklarıyla birlikte 2800`ün üzerinde dil ve o oranda da kültürün sesi soluğu olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile unutulmuş, unutturulmuş bağlarımızın hatırlanması için çalışacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’nın kaybolan Müslüman kabilelerinin sesi olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’yı sömüren sömürgecilerin ve onların taşeronlarının değil sömürülen mazlum halkların sesleri olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, emperyalistlerin, onların öncüleri misyonerlerin, sosyologların, antropologların ve etnologların mahvettiği topraklardaki rüya görmeyi unutmuş insanların hikâyesini ortaya koyacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM,  Türkiye'de Türkiye-Afrika Birlikteliğinin kurulması için gerekli her türlü çalışmayı destekleyecektir.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile ilişkilerimizin kalıcı çalışmalarla geliştirilmesini istemektedir ve bunun için de çalışacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile “sürdürülebilir kalkınma” temelli ilişkilerin en üst seviyede gerçekleşmesini istemektedir. Bu dayanışmamız da modern dünyanın vahşi kapitalizminin yıkıcılığına karşı durmanın ifadesi olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, “sürdürülebilir fakirlik” ve “inşa edilmiş yoksulluk” çalışmalarına ve kavramlarına karşı “zenginliğe sahip çıkış” ve “sürdürülebilir kalkınma” temelli bir duruştur.

Yukarıdaki prensipler çerçevesinde Afrika kaygısı olan herkesi de çalışmalarımıza katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

AFRİKA DERNEĞİ

 

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.org

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.com

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.net

Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM)web sitesi: www.afsam.org

E-mail: afrikadernegi@gmail.com

Twitterdan takip edin : AfrikaDernegi

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam27
Toplam Ziyaret214882
AFRİKA DERGİSİ

Takvim
AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
AFRİKA-TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ
AFRİKA'DA TASAVVUFİ HAREKETLERİ İNCELEME ENSTİTÜSÜ
Saat