Site Haritası
Afrika Kıtasının Eğitimde 50 Yıllık Yol Haritası Senegal'de Çizildi
Afrika kıtasının yükseköğrenim alanında gelecek 50 yıllık yol haritasının çizildiği "Uluslararası Yüksek Öğrenim Zirvesi" Senegal’in başkenti Dakar’da gerçekleştirildi.

Kral Fahd otelinde düzenlenen zirve Senegal Devlet Başkanı Macky Sall’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Üç gün süren zirveye Afrika Birliği Örgütü (ABÖ) Genel Sekreteri Nkosaza Dlamini Zuma ve Birleşmiş Milletler (BM) eski Genel Sekreteri Kofi Annan ile Afrikakıtasından 53 devletin temsilcileri, uluslararası kuruluşların yetkilileri ve akademisyenler katıldı.

Zirvede, Afrika ülkelerinin 2063 yılına kadar kronikleşen sorunlarına ancak eğitimle çözülebileceği vurgulandı. Zirvenin ikinci gününde konuşan ABÖ Genel Sekreteri Nkosaza Dlamini Zuma "Geleceğimiz için onlarca karar aldık. Bu kararlardan bir tanesi de üye ülkelerin 2063 yılına kadar standartlarını eşitlemek. Bunu başarabiliriz. Başarmanın yolu ise sadece eğitimden geçmekte." şeklinde konuştu.

Dlamini Zuma'ya teşekkür eden Senegal Devlet Başkanı Macky Sall ise "Afrika’da bir şeylerin başarılacağını bize gösterdi. Kaynaklarımı en doğru şekilde kullanabilmek için eğitilmiş ve ne yaptığını bilen insanlara ihtiyacımız var." dedi.

Zirvenin son gününde konuşan eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan “Afrika'da sosyal, ekonomik ve siyasal gelişme ancak eğitim ile başarılabilir. Kıtanın gelişmesi ve AfrikaBirliği'nin gelecekte daha güçlü ve zorlukları aşabilmesi, eğitim sistemini canlandırması ile başarılabilir. Yükseköğrenimi canlandırmak için hükümetler, akademisyenler ve özel sektör arasında ortak bir mekanizma kurulmalı.” açıklamasında bulundu. Annan, Afrika'yaİsviçre'yi örnek almalarını salık verdi.

Zirvede hükümetlerin üniversitelere daha fazla kaynak ayırmasını sağlaması istendi. Zirveye katılan Profesör Aron Roshberg “Burada zorluklar karşısında zafer kazanmak amacıyla bir adım atıldı. Uzun yıllara yayılan projelerin yakın zamanda meyvelerini alacağımızı umuyoruz.” dedi.

Afrika ülkelerinin son yıllarda ekonomik alanda önemli gelişmeler gösterdiğine değinen uzmanlar, bunun ancak eğitim reformları ile kalıcı hale gelebileceğini kaydetti. Zirvenin kısa sürede hedefleri, eğitimin demokrasiyi desteklemesi ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman ihtiyacını karşılaması olarak belirlendi. Ayrıca, üniversitelerde açılacak kurslar ile devlet görevlilerinin bilgi ve tecrübelerinin artırılması hedefleniyor.
  
1787 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam58
Toplam Ziyaret213146
AFRİKA DERGİSİ

Takvim
AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
AFRİKA-TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ
AFRİKA'DA TASAVVUFİ HAREKETLERİ İNCELEME ENSTİTÜSÜ
Saat