Site Haritası
MALAVİ-TANZANYA SINIR TARTIŞMASI

MALAVİ-TANZANYA SINIR TARTIŞMASI

Malavi ve Tanzanya arasındaki Malavi Gölü üzerindeki tartışma tarafları rızasıyla Uluslararası Adalet mahkemesinin veya arabulucu bir tarafın aracılığıyla çözülmesi konusunda taraflar anlaştı. Bu tavsiye Malavi’nin kuzeyindeki Mzuzi şehrinde bir hafta devam eden görüşmelerden ve çok az ilerleme kaydedildikten sonra her iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından Malavi’nin Başkenti Lilongwe’de gazetecilere yapıldı.

Malavi Dışişleri Bakanı Eprahim Mganda Chiume aynı zamanda üçüncü bir tarafın işe karışmasından önce her iki tarafın Eylül ayında Tanzanya’nın başkenti Darüsselam’da buluşmak üzere anlaştıklarını söyledi. Taraflar üçüncü tarafın işe karışmasında önce diplomatik seçeenklerin hala bulunduğunu ifade ettiler.

Tanzanya Dışişleri Bakanı Benard Membe de “konuyu aramızda diplomatik yollarla çözebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Malavi Gölü

Malavi Gölü Afrika Kıtası’nın üçüncü büyük, dünyanın sekizinci büyük gölüdür. 580 km uzunluğunda ve 75 km genişliğindedir. Malavi Gölü Malavi, Mozambik ve Tanzanya arasındadır. Afrika Kıtası’nın ikinci derin gölüdür. Ortalama derinliği 292 metre, en derin yeri ise 706 metredir.

 

Gölün tropikal suları dünyada içilebilir sulardaki en fazla çeşitte balık bulunduran göldür. 1000 civarında balık çeşidi bulunmaktadır.

1846 yılında ilk Portekizli tacir Candido Jase da Costa göle ulaşan ilk Avrupalı oldu. 1859 yılında ise misyoner kaşif David Livingstone buraya ulaştı ve kısa zaman sonra bütün bölge İngiliz sömürgesi altına girdi.

Göl çevresinde onlarca köy bulunmaktadır. Bölgede oturanlar balıkçılıkla geçimini sağlamaktadırlar. Gölde taşımacılık ta yapılmaktadır. Malavi’nin turizm açısından en fazla turist çeken bölgesidir.

Malavi şiirlerinde ve edebiyatında köklü bir yeri vardır. Malavi’de geleneksel Afrika Din anlayışına göre Malavi Gölü ”hayatın kaynağı” olarak görülmektedir.

10 haziran 2011 tarihinde Mozambik Hükümeti Malavi Gölü’nün kendi tarafında olan bölgeyi koruma bölgesine alındığını ilan etti.

  
2649 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam62
Toplam Ziyaret214608
AFRİKA DERGİSİ

Takvim
AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
AFRİKA-TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ
AFRİKA'DA TASAVVUFİ HAREKETLERİ İNCELEME ENSTİTÜSÜ
Saat