Site Haritası
Erdoğan, Mothlanthe'yle Görüştü

Erdoğan, Mothlanthe'yle Görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Suriye'de Annan Planı sürecinin bittiğini ima ettiğini belirterek, "Bunlar, yeni bir sürecin başlayacağının işaretidir."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Suriye'de Annan Planı sürecinin bittiğini ima ettiğini belirterek, "Bunlar, yeni bir sürecin başlayacağının işaretidir. Temennim odur ki, insanlık bu konuda el birliği yapar ve bunun neticesinde de Suriye'de atmamız gereken adımları biran önce atar ve burada mazlum insanların, mağdur insanların kurtulmasını da hep birlikte sağlamış oluruz" diye konuştu.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Kgalema Mothlanthe ile Başbakanlık Merkez Bina'da görüştü. Görüşme sonrasında Başbakan Erdoğan ve Mothlanthe ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesinde Başbakan Erdoğan ve Mothlanthe, 'İkili Ulusal Komisyon' kurulmasını öngören anlaşmayı imzaladı.

Basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Ekim 2011'de Güney Afrika'ya ziyaretinin ardından şimdi de bir çalışma toplantısında Güney Afrikalı konuğuyla bir araya geldiklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, iki ülke arasında ilişkilerin birçok alanda geliştiğini ve önemli adımlar atıldığını belirterek, "2010 yılında 1.4 milyar dolarlık ticaret hacmine sahiptik ve 2011 yılında dünyadaki ekonomik krize rağmen bu 2.4 gibi bir rakama ulaşmış bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Suriye'deki gelişmeler konusunda da değerlendirmeler yaptıklarını belirterek, "Burada da düşüncelerimizin örtüştüğünü gördük" dedi. Başbakan Erdoğan, Meksika'da yapılacak olan G-20 zirvesinde de Suriye konusunun gündeme gelebileceği yönünde Güney Afrikalı konuğuna bir düşünceleri bulunduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, dün Suriye'nin Hama kentinde gerçekleşen katliamlarla ilgili olarak şunları söyledi:  "Asıl olan biran önce Suriye'de acımasızca sürdürülen bu katliamı adeta soykırımına dönüşmüş olan bu katliamı durdurmaktır. Biliyorsunuz, dün Hama'da yine tanklarla, toplarla 100 kişi; az önce arkadaşlarımdan aldığım bilgiye göre bir o kadar da yine bugün toplarla, tanklarla vurulmak suretiyle insanlar öldürülüyor. Nitekim gerek Kofi Annan'ın son yaptığı açıklamalar, artık kendisinin almış olduğu sözün yerine getirilmediği istikametindedir. Ban Ki-mun'un Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'unda yaptığı konuşmayla, artık bu Annan sürecinin artık bittiğini ima eder gibi bir ifadesi de olmuştur. Bunlar, yeni bir sürecin başlayacağının işaretidir. Temennim odur ki, insanlık bu konuda el birliği yapar ve bunun neticesinde de Suriye'de atmamız gereken adımları biran önce atar ve burada mazlum insanların, mağdur insanların kurtulmasını da hep birlikte sağlamış oluruz."

KGALEMA MOTHLANTHE

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mothlanthe ise, "Bizler Türkiye'den 9.5 saatlik bir uzaklıkta konumlanmış bir ülkenin insanları olabiliriz ama kalplerimiz birbirine çok yakın" dedi. Enerji ve savunma alanlarında yapılabilecekleri görüştüklerini belirten Mothlanthe, iki ülke arasındaki ilişkinin geliştirilmesi için KOBİ'lere de şans verilmesini düşündüklerini belirtti.

Bölgesel konularda da anlayış ve görüşlerinin Türkiye ile bağdaştığına vurgu yapan Mothlanthe, savaş bölgelerinde birçok insanın hayatını kaybettiğini, birçok insanın yoksulluk sınırı altında yaşadığını belirterek, "Hiçbir ülke kendi halkını bombalayamaz ve halkın yasal tercihi üzerinde hakimiyet iddia edemez" diye konuştu.

"G-20'DE SURİYE DE GÖRÜŞÜLECEK"

Açıklamaların ardından Başbakan Erdoğan, gazetecilerin sorularını cevapladı. Güney Afrika'dan gelen bir gazetecinin, "Sizler için Güney Afrika'nın stratejik ortak olarak algılanması mümkün müdür, ya da ne kadar güçlü olarak algılanabilir" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, Güney Afrika'nın çok önemli bir yeri, bir konumu olduğunu söyleyerek, "Böyle bir stratejik adımı oluşturmak bizim açımızdan da önemli olur diye düşünüyorum. Bunun da adımlarını en kısa sürede atacağımızı düşünüyorum" dedi.

Başka bir gazetecinin Suriye konusunda, "Peki bundan sonraki adım nasıl olacak? Türkiye olarak ne yapacaksınız" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, Beşar Esed'in destekçisi olarak Rusya ve Çin'in göründüğünü söyledi. En son yaptığı Çin ziyaretinde, kendisine Çin'in Suriye konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde artık veto hakkını kullanmayacağı yönünde açıklamalar yapıldığını ifade eden Erdoğan, "Ama bilmiyorum, şimdi önlerine böyle birşey gelirse bir veto uygularlar mı" dedi.

Rusya'nın ise şimdi yeni bir teklifle ortaya çıktığını ve kendisinin Suriye konusunda uluslararası bir toplantı için ilgili devletleri çağırdığını söyleyen Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na bu toplantıya katılması için talimat verdiğini belirterek, "Türkiye olarak biz ona da katılırız" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Meksika'da gerçekleşecek olan G-20 zirvesinde de dar kapsamlı olarak Suriye konusunu görüşeceklerini belirterek, şunları söyledi:

"Orada dar kapsamlı bir görüşmeyi liderler olarak, devlet ve hükümet başkanları olarak yapacağız. Bu konuyla ilgili olarak da yine şuanda gündemimizde. Oradaki yapacağımız görüşmelerden sonra da ne gibi adımlar atacağımızı ve bunun yol hatirasını da belirleyeceğiz. Ama burada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, bunun yanında Arap Ligi'nin, bunun yanında İslam İşbirliği Teşkilatı'nın üzerinde çok önemli bir görev var. Ve bu uluslararası kuruluşların atacağı adımlar, bizim atacağımız adımlar için belirleyici adımlar olacaktır.

  
2620 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam31
Toplam Ziyaret214577
AFRİKA DERGİSİ

Takvim
AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
AFRİKA-TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ
AFRİKA'DA TASAVVUFİ HAREKETLERİ İNCELEME ENSTİTÜSÜ
Saat